Over Ichtus Flowers

Betrouwbare, dienstbare en innovatieve kweker
van de snij-Phalaenopsis.

Over Ichtus Flowers

De kwekerij

Sinds de oprichting in 1995 is Ichtus Flowers bezig met het zorgvuldig kweken en leveren van snij- en pot Anthuriums en later de snij-Phalaenopsis. Met name deze laatsgenoemde vlinderorchidee zorgde ervoor dat Ichtus Flowers uit kon groeien tot marktleider binnen deze sector.

Geschiedenis

Danier van der Spek richt in 1995 aan de van Hasseltweg in Moerkapelle Ichtus BV op en start met het telen van de snij-Anthurium. Vijf jaar later voegt Bas Boevée zich bij hem en wordt de anthuriumteelt uitgebreid met 6.000m².

snij-phalaenopsis

In 2003 wordt de snij-Phalaenopsis toegevoegd aan het assortiment, waarvoor er direct 4.000m² aan kasruimte wordt gereserveerd. De vlinderorchidee blijkt zo’n succes dat het aantal vierkante meters twee jaar later al wordt verdubbeld.

nieuwe kwekerij

Aan de Abraham Kroesweg in Waddinxveen wordt in 2007 een geheel nieuwe kwekerij gebouwd met een beschikbare oppervlakte van 44.000m². In 2010 treedt Pieter Lips toe tot het directieteam, terwijl er ondertussen in de nieuwe kwekerij 24.000m² is ingericht voor het telen van de Phalaenopsis, en de overgebleven ruimte wordt gebruikt voor de Anturium.

Handelswijze

Ichtus Flowers handelt altijd vanuit Bijbelse normen en waarden. Dit uit zich voornamelijk in onze open en betrokken manier van werken met klanten, leveranciers, collega’s en andere betrokken partijen.

innovatie

Daarnaast vinden wij het belangrijk om onszelf te blijven vernieuwen. Om marktleider te blijven kijken wij goed naar innovaties, nieuwe kweektechnieken of verpakkingstechnologieëën om te zien of wij die kunnen toepassen binnen ons werkveld.

oog voor kwaliteit

Uiteraard kunt u deze manier van werken ook terugzien in ons assortiment. Wij zijn constant op zoek naar mooie en bijzondere soorten en gaan op bezoek bij veredelaars om daar de krenten uit de spreekwoordelijke pap te halen. Daarnaast letten wij goed op de kleur, de houdbaarheid, de ontwikkelsnelheid en de hoeveelheid bloemen een plant per tak kan leveren. Kortom, onze betrokkenheid en zorgzaamheid komt naar voren op alle vlakken van onze bedrijfsvoering.

https://ichtusflowers.com/uploads/kobe_op_tafel_fb_1_20181212_105320.jpg
https://ichtusflowers.com/uploads/av_ichtusflowers_15_1_20170922_152739.jpg
https://ichtusflowers.com/uploads/av_ichtusflowers_29_1_20170922_152727.jpg

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als bedrijf met christelijke waarden dragen we niet alleen zorg voor onze Phalaenopsis, maar ook voor de manier waarop wij de bloemen kweken. Als we iets ondernemen, dan doen we dat op een verantwoorde en bewuste manier. Daarom kijken we kritisch naar ons productieproces en zoeken we actief naar manieren om onze teelt te verduurzamen.

Water hergebruiken

Water is onmisbaar voor het kweken van de hoogste kwaliteit Phalaenopsis. Daarom gaan we er bewust mee om. We hergebruiken al het water dat we nodig hebben voor het kweken van onze Phalaenopsis.

Hergebruik is waterbesparend en hierdoor komen er geen meststoffen in het oppervlaktewater terecht.

Geïntegreerde bestrijding

Hoewel we er alles aan doen om onze Phalaenopsis zo gezond mogelijk te houden, kan het voorkomen dat onze bloemen te maken krijgen met ziektes of plagen. In zo’n geval gebruiken we uitsluitend biologische bestrijdingsmiddelen.

Als dat niet voldoende is, beschermen we onze bloemen met gewasbeschermingsmiddelen. Ook dragen we zorg voor het scheiden en recyclen van ons afval.

Zuinig met energie

Voor het kweken van Phalaenopsis is de juiste temperatuur enorm belangrijk. Met een kasoppervlakte van 44.000 m2 hebben we er aardig wat energie voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Daarom maken we voor het verwarmen van onze kassen gebruik van een warmtekrachtkoppeling. Dit is een speciale, brandstofbesparende techniek voor grote gebouwen waar zowel warmte als energie nodig is.

Met de warmte die vrijkomt verwarmen we onze kassen en produceren we stroom voor eigen gebruik en het algemene elektriciteitsnet.

Duurzaamheidscertificaat

We zijn een groot voorstander van duurzame sierteelt en daarom nemen we deel aan het keurmerk Milieu Plan Sierteelt (MPS). Alle gegevens over ons energieverbruik, afvalscheiding, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en waterverbruik worden geregistreerd en gecontroleerd. We kunnen met trots vertellen dat we gecertificeerd zijn met een A-kwalificatie, de hoogste kwalificatie binnen ons vakgebied.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe variëteiten en bijzondere soorten waarmee wij onszelf kunnen onderscheiden.
Pieter Lips, CEO