Verzorging

Alocasia en Philodendron zijn zeker niet de gemakkelijkste planten maar met de juiste verzorging genieten jullie samen optimaal.

Standplaats

Aangezien de meeste Alocasia en Philodendron van oorsprong gewend zijn aan schaduwrijke plaatsen, hebben zij dit in huis ook nodig. Geef uw plant dan ook geen plek in de volle zon. Zeker Philodendron kunnen wat donkerder staan, al doen zowel de Alocasia als de Philodendron het op hun best als ze veel indirect licht hebben.

Zijn de nieuwe bladeren kleiner dan de oude bladeren dan betekent dit over het algemeen dat de plant te donker staat. Beide soorten groeien sterk richting het licht, het is hierdoor handig om de plant elke week even te draaien om hem zo in vorm te houden.

Watergift

De Alocasia en Philodendron zijn soms kleine diva’s betreft de watergift. Je moet dit dan ook zelf gaan onderzoeken met jouw nieuwe vriend of vriendin. Wel zijn er wat stelregels die bijna in alle gevallen voldoen, zelfs die voor jouw eventuele diva! Zo houden de Alocasia en Philodendron beide niet van natte voeten. De kans op wortelrot is bij natte voeten groot, dit zie je meestal als het al te laat is.

Geef de Alocasia en Philodendron dan ook éénmaal per week water en zorg dat de grond niet in zijn geheel uitdroogt. Je kunt immers beter een keer extra water geven dan teveel. In de zomermaanden vinden vooral de Alocasia het fijn om 2 en soms zelf 3 keer per week wat water te krijgen. Door de enorme bladeren hebben zij veel vocht nodig om overeind te blijven staan. Vaak is een hangend blad een teken van te weinig vocht.

Dit hangende blad kan overigens ook duiden op een te donkere standplaats. Veel Alocasia en Philodendron vinden het ook lekker om gesproeid te worden. Zo krijgen ze extra vocht tot zich en drogen de bladeren niet uit.

Verpotten en voeding

Zodra je een plant van ons hebt gekocht hoeft deze niet overgepoot te worden. De eerste twee maanden staan onze Alocasia en Philodendron ruim genoeg in de kweekpot.

Dit betekent ook dat je de eerste twee maanden geen voeding hoeft te geven. Ze krijgen vanuit de kas nog voldoende mee, een teveel aan voeding is namelijk schadelijk. De Alocasia groeit vrij snel, en heeft goede ondersteuning nodig voor zijn grote bladeren. Daarom is het aan te raden om de plant eens per jaar te verpotten. Doe dit tijdens de lente, wanneer de plant het snelst herstelt van het overpotten.

Gebruik een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot, zodat de wortels alle ruimte hebben om te groeien. Een Philodendron kan ook om het jaar overgepoot worden, dit ligt ook voor een deel aan de groei die hij doormaakt.

Geef zowel de Alocasia als de Philodendon vooral tijdens de lente en zomer plantenvoeding. Tijdens de herfst en winter heeft de plant weinig tot geen voeding nodig; geef alleen een klein beetje als de plant nog steeds nieuwe bladeren aanmaakt.

IchtusPlants_dec20_34_20